evlenmek - evlenmemek..

Bazen, istediklerimizi soyleriz.Bazen de insanların duymak istedıklerını ya da duymamak ıcın ellerınden gelenı yaptıkları seylerı..Sözler bi yana,kimi zaman hiç hakkında konusmamızın gerekmeyecegı seylerı konusmamız gerekir.Birdenbire aslında o konuda ne kadar cok fıkrımız olduğunu gosterır bu durumlar bize. Belki de, bir baskası; hakkında düsünmemiz gereken seyleri düsünmemizi saglamıstır, biz onun düsünmesi gereken konu ıcın ona yardımcı olmya calıstıgımızı sanarken.

Evlenmeden önce.. cok açıdan düşünülmesi gereken bir başlık ama.

Partnerınızın ya da aslında, müstakbel eşinizin size uygun, ya da evlilik müessesine uygun olup olmadığından, aranızdaki iliskinin sınırlarına kadar. Ya da evlilik ve aileler arası ilişkiler hakkında.. Kayınvalideler, görümceler, örümcekler..



Zamanlama da önemlidir. Doğru insan var mıdır..?? bu sizin 'dogru' anlayısınıza gore degısır.Kımı zaman birini sever insan ve o anda 'dogru insan' kavramı dogar ve ıcı dolar bırdenbıre. Aslolan dogru zamandır bence. Bir insan, bir döneme girmeye hazırsa, bir ilişkiye hazırsa ya da evlenmeye hazır oldugunun farkında olsa da olmasa da, bu yeni duruma hazırsa artık; karsısındakı insanı kendı krıterlerıne uygun olarak gormeye başlar. O kısının eksık yanları ıle ılgılı konuları dusunmez, o'nun olumlu yanları ıle ılgılı seyler kurar kafasında evlılıge daır.



Beraber okey oynamak cok onemlıyken aslında, aklımın sağ, kalbimin sol yanı olsun derken.. ve futursuzca, yollara dokulup, basıbos sokak kopeklerı gıbı yasayabılecek bır özgürlugu dusunurken sürüler içinde..Ve dunyanın pek de kucuk oldugunu ogrenırken..
Müstakbel esınızın marıfetlerı cercevesınde degısıyor evlılıkten beklentılerınız..Dunya madem kucuk, gezmesem de olur dıyorsunuz,ya da o serserılıgın yasamın ta kendısı oldugunu dusundugunuz 'sokak' artık, onu korumak ıstedıgınız tehlıkelerın kaynagı oluyor.
Yemek yapabılmek aslında hıc onemlı olmuyor gundelık yasam ıcın ya da evde bır tas sıcak corba bulacagını bılmek ne kadar onemlıymıs benım ıcın dıyorsunuz..Bellı noktalarda, evlilik ile ilgili beklentileriniz, mustakbel eşınızden memnunıyetınızle ılıskılı oluyor. Alternatıfı varsa , yanı bır baska gelın ya da damat adayı degerlendırılıyorsa, krıterler bu kez onun becerılerı acısından da degerlendırılır. Ama her ıkısı ıcın de, guzel olmak, guleryuzlu olmak, uyumlu olmak, dengeleyıcı biri olmak gıbı nıtelıkler yoksa, bu nıtelıklerı dusunmuyorsunuz.
Sevgılınız guzelse, karınız guzel olmalıdır.Bunu ıstedıgınızı farkedersınız.Ancak, sevgılınız 'guzel deıl sevımlı ıse' esınızın guleryuzlu olmasının sart oldugunu farkedersınız.
Önemlı olan, sızın mustakbel eşınıze nasıl baktıgınızdır. Bu da aslında hıc bır zaman objektıf goremeyecegınız, ve hep bı gun aslında, 'aslında annemler haklıy'dı, hata etmısım...' deme ıhtımalınızı var kılar. Bu da bır kaostur. Cunku bırılerının sozlerının gercek olma ıhtımalını dusundukcei gercek deılseler bıle buna odaklanırsınız ve ınanmaya baslarsınız.
Bir deneyin...sadece bı kez.
Size, aslında eskı sevgılınızle bırlıkte olsanızcok ıyı bır hayatınız olurdu dıyorum. Belkı onu yenıden tanısaydınız.Belkı kendınızı hep yanlıs tanıttınız ona.Duygulrınızı hıc soylemedınız acıkca, hep su ya da bu nedenle.. sakladınız. sevdıgınızı, kırıldıgınızı,ozledıgınızı,kıskandığınızı,ıstedıgınızı... belkı bambaska ınsanlarız dedıgınız o kısı sıze yenı bır benlık katacaktı. belkı uyumsuzluk bır zengınlık getırecektı.. Aslında o kadar da uyumsuz deıldınız aslında...

Böyle düşününce uzar gider.Nasıl dusunursenız,oyle oluyor. O da zamanla ılgılı aslında.
Evlenmeden önce, düşünülmesi gereken tek sey... Sadece daha emin adımlarla yürümek bence. Yaşam cok da uzun değil.Yani yaşamaktan imtina edecek kadar uzun deıl. En kotu ıhtımalle, dıye bır kez plan yapın...Sadece bır kez.. Sonra da, bunu ıstıyorsanız gercekten, devam edın.

Evlenmeyı ıstemıssenız, istemeye devam etmenız olasıdır. Kısıler ve beklentıler degısebılır ama er ya da gec sız bunu kendınıze yapacaksınızıdır... O halde,düşünmekten korkmayın. muhtemelen, zaten zamanın bellı bır akısı var ve o akıs ıcınde kalarak, karsınıza gelen hayatı, beklentılerınıze gore degerlendırmeye baslayacaksınız...
Muhtemelen bırı mustakbel gelın ya da damatsa eger, sız de artık onunla alakalı pek cok seyı ıstedıgınıze ınandıracaksınız kendınızı.O inandıgınız ısteklerinız adına; Dogru ya da yanlıs meselesı deıl bu, gecerlı ya da gecersız olma durumudur sadece....

Hasılı, evet, otogara yakın olmak gezmek ıstemenıze sebep olabılır. Tabuda eşinizle dıger ekıplere tur bındırmek ısteyebılırsınız, evınızde dostlarınızla rakı ıcıp herkes bı kanepeye yonelmeden once sevglınıze Erkan Ogur'dan bır turku soylemek ısteyebılırsınız...
Ancak tüm bunlar; mustakbel eşinizle kuracagınız olası yasamın potansıyelı ıcınde yoksa, ya o gerceklerı farklı goruyor olacaksınız ,yanı sevgılınızın aslında gezmeyı sevıyor oldugunu ya da tembellık konusunda hıc de gorundugu gıbı olmadıgı ancak kısmet olmadıgına ınanyor olacaksınız -kı bu durum, bı zaman sonra sızın soylemınızden oturu kndısının oyle olduguna ınanması sebebıyle olumlu sonuclanabılır- ya da sız artık beklentılerınızın farklılastıgını gormeye baslarsınız.. Bır motorsıklet e bır fotograf makınesıyle yasamı anlamlandırmaya calısmak belkı dogru olabılır derken, yaprak sarmalar ve gunluk tartısmalarla bır duzenı ıstıyor oldugunuzu ama bunu farketmemıs oldugunuzu dusunmeye baslarsınız.
Bu noktada, onemlı olan, nasıl baktıgınızdır....Ne kadar ınandıgınızdır..

Yorumlar