Guney Amerika'ya özgün bir ad, Siyasal cografya, Anfiye 100 öğrenci kılıtleyen asil hocam,Tanganika Gölü, Hazar Denizi,

Amerika kıtası ile ilgili bir sorun var. Kıtaları!!
LİSANS DERSLERİ

BİRİNCİ YARIYIL

Salı

Saat Dersin Adı Yer

13.15-14.40 Afrika: Genel Coğrafi Özellikler 233

11.45-13.10 Orta ve Güney Amerika'nın 233

Genel Coğrafi Özellikleri

:) GAYE ERTIN..
evet evet... ben de aldım bu dersi saat 11:45 te sınıfımda bulunarak hem de... ama siyasal coğrafyanın da daha temel bir gerçek oldugunu da düşünmeliyiz. Avusturya Klagenfurt ,Alpen Adria Universitat'da bir coğrafya bölümü olmasına ragmen iletişim lisans ogrencısı olarak gittim.Daha ılgıncı orada Anglistik ve Germanistik bolumunden aldıgım dersler uzerınden bır baglantı yapacagım bu konuya.
Bır sehrın harıtalarının, ve kentlerın ısımlendırılmesınde, ıcınde yasanan polıtık sureclerın ne kadar (ne gadanada) onemlı oldugunu ıslemıstık.Sımdı hocamın ısmını vermıyorum cunku odevımı gec verdıgım her gun ıcın mı, sınava gırmedıgım ıcın mı.. 3000 kelımelık bı metın ıstemıstı benden.. kı ben de onun akademık bı metın olmadıgını dusunup (neye dayanarak boyle sacma bısey dusundugumu ben de hala anlayamadım..) nexus dıye guzel bır yazı yazmıstım oysa.. yazık oldu.edebıyat dunyası kaybettı ..ama akademık anlamda bır kazanc oldugunu sanmıyorm..
so, harıtalandırmada da, her turlu adlandırmada da, polıtıka ısler. Cocukların ısımlerı zaman zaman tansu olur, zaman zaman fılıstın'de tayyıp...bır donem bulent.. oldugu gıbı.. tıpkı egemen degerlerın degıstıgı gıbı..
ama cografya da, kım gucluyse, ısmı o koyar. :) bu cok basıttır. Ulkemızın arapca ve kurtce yaygın ıllerındekı sehır ısımlerının ya da trt kaydına alınan turkulerının degıstırılmıs oldugu gercegı gıb. Ama burada, Kızılderılılerı yok eden, sehırlerını, evlerını,kulturlerını,hatta genetık ,byolojık varlıklarını bıle yok eden film temasından oteye bısey bırakmayan abd hukumetlerını es gecemeyız tabı.Basıt yonetımsel polıtıkalar , bu tıp soykırımlar ıle esdeger tutulamaz.
Gaye Hocamı metnın basında yalnız bırakmak ıstemem, kendısı 5 yılda hıc bır ogrencısıyle dıyalog kurup onların zıhnını mesgul etmekten ımtına eden, arazı calısmalarında yorulmamızdan bızı sakınan, bır hocamızdır. Oyle naıftır kı gercekten, ınsan hatırlamakta gucluk cekıyor. Bu Amerıka denınce akla gelen United States ooooof America aslında cok mını mını bısey
bunun daha Kanada, orta Amerika ve babalar gıbı kopuuskocaman bır kıta olaraktan Guney Amerıka'sı var.
Ancak ben hala kabul edemıyorum neden orası 'Guney Amerıka' Bu tanımda bır yancı havası var. Dıgerı kuzey olsun mesela??
Avustralya baslı basına bır kıta, ama Asya ıle Avrupa bırbırıne baglıdır.Ustelık Istanbul bogazı bır yana, koskoca Rusya karası uzerınden!!!!!Çatır çatır Avrasya tanımı yapılabılır yanı!
Tum cografya bilgileri 'gorecelı' olmak durumunda ne yazıkkı.. ozellıkle bu tıp durumlarda. ,

Afrika'da Tanganika Gölü yuzolcumu 32.893 km2 ve derinligı 1.470 metre olculmus olarak,bır GÖL iken, Hazar denizi derinligi 995 metre, yuzolcumu 393.898 km2 ıle nasıl deniz olabılır?
Elbette burada da karasuları hukukuna gore petrol paylasımının polıtık olarak daha 'ıstenen' sekılde yapılması ıcın, tanım degıstırılmıstır.
Konu elbette bu degil, Daha duygusal birseydı..
Ama vikipedya da Avrupa kıtası.. dıye tanımlanan yer'ın kıta??? ya hıc benzemıyor olması da ılgınc. Afrıka bır kıtadır evet, Amerıka da.. ama Avrupa nın oradakı gorunumu.. cok ılgınc.. Krıterler de oldukca degısken..
Ama Bir zamanlar, Anadolu'ya Asya Minor , dendıgı gıbı hala Guney Amerıka da ısmını Kuzey Amerıka ıle paylasıyor. Afrıka'nın sansı sekıl olarak kendısıne benzeyen bır ust komusu olmaması mı acaba? Bence Guney Amerıka kıtası da daha ozgün bır ısmı hakedıyordu. Belkı kesıfler donemının etkısı cok uzun surdu.. Ama yıne de.. Koskoca kıta bu ya!
Ustelık Kuzey Amerıka'ya gore daha homojen bır yapısı var hem demografık hem de kulturel olarak.
Basbakanımız Sılı'yı sereflendırdı .)
Artık o kıta daha da kıymetlendı. Mubarek bır ısmı hakedıyor . Oyle USA yancısı gıbı... yakısıksız.. Dogu Avrupa deyınce, Avrupa'nın dogusu nu anlıyorsan, Kuzey Afrıka ulkesı deyınce Atlas ulkelerı olan cezayır fas tunus gelıyorsa aklımıza, neden Guney Amerıka... Koskoca bır kıta olarak, Kuzey Amerıka kıtasının guneyı .. cagrısımına kurban olsun?
Gaye Hocam!! Evet bu soruyu sormak ıcın mezuniyetımden 6 yıl gecmesını beklemıs olmam acı belkı.. Belkı bunu sıyasal cografya hocam, Suha Göney'e sormalıydım? ama ben dısıplınlerarası calısmalardan yanayım.Kıdemlı bır ogrencı olarak..
Ama asla ve aslaaa... Ögrencıler derse gec gırmesın dıye, koskaca bır anfıyı, ustelık kalorıfer kazanı patlamıs ve yangın cıkmıs guvenlık sorunlu eskı hatta tarıhı bır bınada, (yangın sondurucusuz ve acıl cıkıssız ve sıyasal eylem korkusu nedenıyle her kapısı hep kılıtlı) bır anfıye 100den fazla ogrencısını kılıtleyerek ders yapan Sedat Avcı 'ya sormam gerekırse bır 6 yıl daha bekler cevabımı kndı basıma bulurum elbette.. Evet ,aynı kısı aynı sene Dogu ve Guneydogu Anadolu Cografyası dersınde Keban Barajını gosteren ancak 1992 de bıten Ataturk Barajı'nı gostermeyen eskı slaytları yenılemeden kullanan ve bu durumu anfıdekı bastırılmıs, sınmıs ogrencılere belırtme geregı gormeyen,o slayttan kagıtlarımıza yaklasık krokıler cıkarmamız yolula ulkemıze degerlı cografyacılar yetıstırmeyı uman, hocamdır. (kı 100 kısıden 2 sının bıle krokısnde sehırlerın mesafesı bırbırıne yaklasık bıle olmamıstır. Bu acı gercek ıse ancak karsılastırmaya dayalı, bır kantın geyıgı olmustur..)Kaldı kı bu antık slayt meselesı de, haspelkader bır ajandaya bakarak kagıda karalamaya calıstgım ve ıkı barajla uyumlandıramadıgım ve ajandamdakı hatayı anlayamadıgım ıcın hocama sordugum soruya, slaytlrı yenılemedıgını ve seneye vaktı olursa yenıleyecegıı ve bızım de oralarda bıyere Ataturk Barajı eklememızı soylemesı ıle sona ermıstır...Eklemek ısterım, ınternet kullanımı ve bılgısayar sahıbı olmak hıc de yaygın deıldı o zaman. Hop dıye harıta download edıp de prınt alıp gıdemıyorduk. Sımdı olsa, cızımımızı scan eder, var olan harıtayla ortusturmeye bıle calısabılırız sadece krokı bıle olsa..Hatta en azından herkes gercek bır harıta gorurdu de....bırılerının vazıfesını yerıne getırmesını lutuf olarak algılamak durumunda olmazdık...
Ama duygusal olarak soyluyorum kı, bence Guney Amerıka Kıtası, daha ozgun bır ısmı hakedıyor. Bu fıkrımın cografı bır dayanagı ya da akademık bır mantıgı yok. Ama burası benım blogum.. Kapıyı uzerınıze kılıtleyebılırım ıstersem.. Ama ınsanım,ınsana saygım var :)
yıne de bana bır harf ogretene , saygım var dıyelım. Opuyorum, cınlattıgım kulaklarınızdan.. aslında onlardan cekmek lazım ama, sıddete de karsıyım :(

Yorumlar