gurultucu komsum yazar mı yoksa ev kadını mı? farkeder mı peki?ne farkederdi ya da?

Ciddi konular.. ciddiyetsiz konular..film adından başlayarak girsem cümleye.Biraz festival biraz küf kokusu içeren..'Anlaşılmamışlık' gibi ilginç bir kavram himayesi altında..Daha şık olur.Ama şık yazılar, kriterlerimin içinde yok. Okumayı da sevmem zaten.Kürsat Basar'ın masasınabenzer. Midemi sancıtan bir edebiyat sofrası..Halil ibrahım sofrasında da calakasık halk edebıyatıyla ya da koy gercekcılıgıyle de uyumlu deıl belkı bunlar ama, ılle bır fark olacaksa, Cemal Aga olsun, Yucel olsun, olsun tutunamayalım.Tutunamasınlar yani ben sadece okurum bu cumlede.
Yan taraftaki pencereden, sokaga ve ordan penceremden içeri bagırtılar akıyor ,doluyor. Kaynagı, siyah gür saçlı ,enerjik ve yüksek sesli erken ortayaşlı kadın komşum.
(ıyelık ne neyın nesı..yanyana evlerde oturuyoruz dıye ben onun olabılır mıyım kı ona benım dıyorum, herhangı bır kelıme ıcınde bır ek aracılıgyla bıle olsa.. )
O kadının, yıllar önce yazdığı bir kitabın devamını yazması için ısrarlardan kaçan ödüllü bir yazar olduğunu söylesem.. İsyankarlığı, güçlülüğü ve toplumsal kurallara aldarış etmeyişi hmen yerini bulacaktır. Ama Esra'ya bağırıyor.Bi saattir bakmıyor diye. Ama önemli bir kompozisyonun nirengi noktasında,editorune ulaşmak için sesleniyor olabilir.Ve öfke'nin bir kadına ne kadar yakışıyor olduğunu da düşündürteblir. Evet bilimci , yazar (yazıcı??) sanatcı da olsa kötü bir komşu olurdu. Pozitif ayrımcılık da, bir yere kadar.. Ama daha fazla mazur görülürdü sanki.
(sanat yapan kadın gibi, bilim yapan kadını da, ''bilim insanı ya da kadını'' olarak tanımlanmanın doğru olmayacağını belirten ve ''bilimci'' kelimesini dilimize katan sayın Temmuz G.Şavran'a katkıları için teşekkürler.)
Bu ev kadınının aşağılamasından mı kaynaklanıyor, prestijli mesleklerin ya da zenginliğin makbuliyetinden mi..Bunu sormak saçma oldu,geri aldım. Zira, kime göre bu siyah saçlı kadın daha mazur görülebilri.. Burada yazar olan diger komsu evkadını olanı daha cok hos gorebılır.ya da daha fazla 'safra' ve yaygaracı olaraktanımlayabilir. Benzeri sekılde bır diger kadın da yazar olan kadınıı, terbiyesizve ukala ya da kahramanelçi olarak algılayabilir. Bu kadınlar arası bir sorun mu olur, yoksa sınıflar arası mı.. Bence genellenemez gbi geliyor. Ama intihar bile bireysel değilmiş ise, hersey genellenebilmelidir.?
Sosyal bir konuya değindik üstelik hangi açıdan ele alınması gerektigi.. peki...
Ama bu beni asla iyi bir insan ve duyarlı bir sosyalbilimci ya da metoda saygılı bir araştırmacı falan yapmazz.. sadece komsunun gurultusu yuzundendi..

Ne gurultuler duydum ...zaten..

Bir akis gibi cınladı damarlarımda.Tırnak izlerininasvaltta bıraktıgı cizgılerden buldum harflerımı. o kopekler ki, suruyle gezerdıler...Seslerı vardı..Arada bir sevenleri. yarısının adı arap,karabas dıger yarısı...Acıklı olan kendılerınce ısımlerı olmayısı deıldı...

komik bir homosentrızm.. kopegın adı yok dıye uzuluyorz, onu oksayan yok dıye.. O kopek ıste, kopek olmak ona yetıyro. bı kedı bana ısım takmasa eksık olur muydum acaba? Ya da oksanmasam bır at tarafından.. Tabı bu o hyvanların habıtatlarını yozlastırmadan once gecerlı olurdu sanırm..Ama ısım kısmı komık. kendı aralarında ısımlerı vardr elbette. Kuslar konusamıyor dıye uzulmekgıbı..

Ama gece sesleri...daha uzundur.gurultuler... ve bu sayıklamalar da sessızce katılır gurultulerın ıcıne.. bırlesen fısıltılar gıbı..ugul ugul...

Yorumlar