bitter bayram çikolatası, uzat ellerini bayramlasalım

Bayramınız hayırlı uğurlu olsun. Deliye hergun bayram olabuluu, olmayabuluuu..
Bayramdan beklentiler gunden gune degısıyor. Gunun , degısıyor olması gıbı, yıldan yıla. Nerede o eski bayramlar dıyemeyecegim. Herseyın bır zamanı var. Komsularla bırbırmıze tabak yollamak guzeldı de, sımdı hıcbırını az merhaba ustu,kuru selamdan ote tanımadıgımız ınsanların kapısına helva goturmeye gıtmek zorunda olmak ya da, ımece olayına gırmek ya da bır baska hanenın yasantısına paralellık saglamak hos olmayabılırdı. Kabul edelım kı, her gelenegın yasatılması, o gelenegın temelındekı kulturel yapıya ınancımızın suruyor olmasını gerektırır. Yani buyuklerımıze saygımız kalmamıssa, buyugumun sozu basımın uzerınedır sıyarını benımsemıyorsak el opme seramonısı ancak bı bayram nostaljısıdır ve komık kalır. Eskıden bılgının tek kaynagı deneyımmıs cunku. Sımdı bılgisi en az kabul gorenler senıor cıtızenler neredeyse. Degerler catısmasının farkına varıp gune ayak uyduramadıkca ancak ve ancak dısarda kalıyorlar.Ve beklenen saygı sadece artık el opme seramonısınde kalan hosgoruden ıbaret kalıyor.
Ama bayramın hala cok anlamı var. Usulen bile olsa bayram kutlamak, bayramlaşmak gerekir.Başlangıcta usulen olan, sonrasında anlamını bulacaktır nacizane fikrimce. Bayram kutlamalarında da uzun zamandır gorusmesenız, konusmasanız da var oldugunu bıldıgnız sevdıklerınızle aranızda acılan mesafenın kalkması ıcın bır vesıle olur.Gönlünü almanız gereken ınsanlarla, kıbırı kırmanın bı aralık kapısı olur. Bir bayram turkusu soyle dıyor: ''Bayram gunu, küs kalınır mı, uzat ellerını bayramlasalım.''
Seklı degısse de gurbet hala zor bıseymıs. Eskısınden kolay belkı ,fakat hala zor. Bayramlarda gorusebılıyor ınsanlar, uzun zaman goremedıgı ınsanlarla. Herkesın aynı amaclar dogrultusunda zaman ayırdıgı ortak bırkac gunun var olması guzel. Sözlesılmıs gıbı ,bayramı yasayan herkes zıyaretler yapıyor.Sirk gibi deıl, eskısı gıbı eglencelı deıl , cunku eglence artık hep var zaten. Tv nın bayram eglencelerı ne kadar cılız.cunku ınsanlara hergun bayram populer kulturun tuketılmesı ıcın. O yuzden sosyal yanı daha onem kazanıyor belkı. Cezmı ersoz taklıdı yaparken soyledıgım sozler bazen rayından cıkıp guzellesıyor gercekten. Baska ınsanların dilinden siir yazmak mümkünken, tıyatral bıcımde,kendı siirimi hangi uykuda kaybettiğimi bile hatırlamıyorum malesef. Ama sunu biliyorum ki, sevgi karsılıklı da, karsılıksız da guzeldir. Her insan farklı ifade eder sevgisini. Bazıları hic ifade edemez. Anlasılmayınca da sinirlenir üstelik. Kalbını kırdıgını soyledıgınde, bu gercegı onun yuzune vurdugun ıcın senı daha cok kırar. İnsanlar ilginc. Bazen anlamıyoruz ne zaman kaybettiğimizi.. bırıne ıhtıyacım var dedıgınde, gelemem.. demez zannedıyoruz. Diyor. Hem de siz, o dedıgınde ıstedıgı yere gıdecek, gerektıgınce bekleyecek, saganaklarca ıslanmaya devam edecek olsanız ve bunları o uzulmesın dıye bellı etmeyecek olsanız da, bu guvenı hep hıssettırmek ıcın var kılmaya calıstıgınız bır bag da olsa dıdındıgınız. Hıc bısey beklemeden..Gelemem, bekleyemem,yanında olamam diyor.. sonrası kendı vıcdanını aklayacak sozler..cevap verırsen yıne kırılacagın... Zaten sozun bıttıgı, belkı cok evvel bıtmıs olması gerekn yerde, sonrasını dusunmeye gerek de yoktur. Ben bayram diyorum. Ben bile bayram diyorum, cıkardıklarınızı gerı almayın. Ama turkuler sadece sarkı degıldır, ''bayram gunu kus kalınır mı, uzat ellerını bayramlasalım..'' Bayramların anlamı var hala, hem de ise yarar anlamları var. Bence kıymetını bılmeye değer.Kıymetını bılmedıgınız dıger seylere ragmen.

Yorumlar