Pozitivizm, hasır görünümlü ekmek sepeti, malzeme mühendisliği, mutfak çekmeceleri hiyerarşisi

Maddelerin ruhu diye ifade etmek de mümkün elbette. Ama daha pozitivist bir yaklaşımla ben malzeme mühendisliği demek istiyoruım. www.mem.yildiz.edu.tr/nedir.htm hangi aracın hangi malzemeden imal edilmesinin ne gibi sonuçlar vereceğini inceleyen bilimdalı.Fakat plastik ekmek sepeti imalatçılarının bu bilimi pek umursamadıklarını düşünmekle birlikte, antilaik bir tarikatçinin idealist ilkokul öğretmenine halen biraz vefa biraz korku sebebbiyle duyduğu saygı gibi bir duyguya sahip olduklarını düşünüyorum.Çünkü hasır modelinde yapoyorlar, adeta 'bunun hasır olması gerektiğini biliyoruz ama devran böyle, çin malı karlı biz de esnafız kardeşim, esnaf kan ağlıyo, karnın açken ŞekerAhmet'in naturmort tabloları ne ifade edebilir ki..' gibi bir duruş içeriyor.
Hasır, hava geçirimine müsadee ettiği için ekmek sepeti olması daha makuldur. Sıcak da olsa ekmek terlemez.Ama kırıntısı olur ekmeğin, ama hasır kırılır,yıpranır...Altına servis için daha şık duracak pamuklu kumaşı koyduğunda eğer hasır değil, kumaş olacaksa eğer sepetin işlev gören kısmı, bu durumda plastik de mümkündür. Isıya takılıp cam ya da metal yapılmayan bu sepetler, ki ekmek el yakacak kadar da sıcak kalmaz aslında neden üzeri kapanabilir tasarımlarla pekiştirilmez. Ekmek saklama kutusu kapaklı ve ahşap olurken neden hasır olmaz kapaklısından? fazla hava geçirgense neden geleneksel sepetler hasır olur?
Hadi mesele saklama kutuları değil, onu zaten ekmeği aldıgımız fırının naylon posetine sarıyoruz zaten, o da ayrı...Madem ekmek posetle muhafaza edilebiliyor neden özel ekmek saklama kutuları var?As kapıya, koy bi çekmeceye dursun..Ama olmaaaz.... çekmeceleri beliidir mutfakların. İlk çekmece çatal-kaşık, ikincisi servis aparatları,3. daha serbest mutfak malzemeleri (strechfilm-çöp poseti yedek cay suzgeci..) ya da baharatlar için rezerve edilmiştir. Ama bu kadarla sınırlı olur hep. Sanki mutfaklarda çekmece kotası var.. Var tabi çünkü alan dolap olarak değerlendirilir ki tabak tencere bardak yer bulsun..Bunun erzağı var bi de.. Haliyle kümbet gibi bi ekmek saklama kutusunu evin en sık kullanılan mutfak tezgahına adeta mıodernizmin bir putu gibi koymak zorundasınız.. Ekmek sepeti tartışmasız, gereklidir.Pek de özel bir ideoloji ifade etmez aslında.Yanı her nesne kadar... Ekmeği kesip getirmeyi sembolize eder,koparmamayıi, herkesin ellememesini yani bireyin değerli olduğu, kişisel alanın mumkun olduğu bir yaşsantıyı sembolize eder. Önceden hak edilmiş olan ekmek, ortalama bir tüketim miktarında paylaşıma açıktır.Bitmeden yetişme gibi bir kaygı barındırmaz pek, çünkü zaten pek de büyük değildir. Geleneksel ekmek sepeti kullanan aileler gibi. Ekmekle doyacak kalabalık bir ailede en fazla 1 ekmeği taşıyacak bir ekmek sepeti pek de işlevsel olmaz. Mesele ideolojisi ve duruşu mu, yoksa plastik olması mı hasır görünüölü ekmek sepetinin? Yoksa hasıra ve malzeme mühendisliğine saygı göstermiş gib durup, adi bir taklitçi  hatta özgün tasarımdan yoksun ucuz bir obje olması mı?Göreceli. Zaten ekmek sepetinden ne beklediğinizle ilgili değil mi?temiz kalması için plastik, şık olması için kristal, ekmeği o süre içinde iyi koruması için hasır...Ama hepsi kapaksız,örtüsüz.
Hasıs görünümlü plastik ekmek sepeti..Bazen sadece daha iyisini alana kadari yokluktan iyi olması içindir. Eğer öyleyse haddini aşacak kadar vasatın üzerinde duruyor. Bu noktada deneme yanılma yoluyla üretiyorlar ürünleri, tutuyorsa plastik ,hasırdan daha iyi,  daha pahalıya satılabiliyorsa malzeme mühendisliği gerçekten de, gündelik hayata yansımamaya devam etmelidir. Santallerin, barajların, yalıtımlı gizli sorgu odalarının tasarımında ve ınşaatında kullanılacak malzemeleri denemeye devam ederler o halde. Evin sıcak kalmas için geliştirlen boya, fırtınaya dayanılı gökdelen camları imal edebilirlerken keşfettikleri bilgilerden yararlanırız biz de...Babil kulesini yapacakları malzemeyi araştırırken belkı yeni bir alaşım-karışım malzeme icat ederler.Belki o zaman anlarız  plastik ekmek sepeti yanlış mıydı?Tıpkı yaylı yataklar bulunduktan sonra pamuk döşeklerin  yanlışlandığı gibi...Tabi o da tartışmalı kaldı, anatomi için uygun ancak beden ısısı ve elektriği için daha ideal bulunuyor.. Sonuçta, hasır taklidi yapıyor olması ile ilgili bir bilimsel açıklama gelmeyecektir.Oysa o nesne, salt plastik değil, hasır görünümlü bir plastiktir.Bu durumda en ideal malzemenin bulunup ekmek sepetine tasarlanması bile, o nesneyi tam anlamıyla yanlışlamaya yetmez. Zira durum bir de gıda saklama alanından ve feng-sui uzmanlarından da yorum almayı gerektirir.Ama ekmek sepetine ihtiyacınız var ama paranız azsa yaşam koçları da kısmen şık ve zarif duran palstik bir sepet almanızı önerecektir. Pozitif bilim göreceli olmasa da, hangi bilim dalını referans alacağınız size kalıyorsa eğer, bir ekmek sepeti bile pozitivizmin kesinliğinin uygulanabilirliğini tartışmaya sokabilir.

Yorumlar