saturn VS jupiter, turk cografya kurumu,mechatronics, hobilere özgürlük, titans era, hera's zodyac

Solar System XXX.png

Güneş · Merkür · Venüs · Yer · Mars · Ceres · Jüpiter · Satürn · Uranüs · Neptün · Plüton · Haumea · Makemake · Eris


Güneş sistemi hakkında astronomlar bilgi verebilir. Ama İlkokul öğretmenleri Peribacalarının oluşumlarını anlatırken, ben bir coğrafyacı olarak susuyorum. Yetmiyor, insankaynakları makaleleri yazarken bir ekonomist eşgüdümlü empati kavramından bahsediyor. Ben iletişimci olarak susuyorum. Bu bir eleştiri midir? Hayır, kendi susmamı eleştiririm ancak. Bırakalım insanlar uzatsınlar ellerini pencerelerinden dışarıya.Belki sevdikleri yerleri bulurlar. Hobiden öteye gider belki yaşamaktan aldıkları keyif. Ahkam kesmek...Genelde sevmem ama, çok daraltılmış bir uzmanlık alanıysa bahsi geçen, bir sunumluk, bir ppt den ibaret bir seminer ise anlatılan bırakalım amatörce de olsa hobi alanları ahşap boyamaktan, dantel örmekten,yemek pişirmekten öteye gitsin insanların. Bence biraz cesaret vermek gerek insanlara. Korkmayalım, kimse yerinden olmaz sizin alanınızı başkaları da sevdiği zaman. İlkokul çocukları şiir yazınca Özdemir Asaf unutulmaz. Ya da daha çok insan banyoda şarkı söylüyor diye değeri azalmaz Müzeyyen Senar'ın. Bu da nacizane fikrim elbette.


Disiplinlerarası çalışmaların keskin çerçeveli mühendislik anlayışından daha işlevsel olduğunu düşünüyorum. Zira günümüzde mühendislik bilimleri de artık projelere eklemlenerek turizm ile, sosyal bilimler ile, doğa bilimleri ile birlikte daha hayata dokunur sonuçlar sunan çalışmalarda yer alıyor. 
Bunun yanısıra bazı bilim dalları ya da araştırma alanları,  kayda değer disiplinler olarak tanımlanması sonucunda ille de 'ana bilim dalı' olarak değerlendirilmek durumdan değildir. Pek çok disipline değen ancak başlı başına bir metodu olmayan ya da olmasa da olan çalışmaların araştırma alanı olarak da oldukça saygın olduğunu düşünüyorum. Amatör araştırmacıların daha serbest çalışabilmesi gerektiğini de düşünüyorum nacizane. 


Güneş sistemine geri dönelim.. Ben bir coğrafyacı olarak solar sistem üzerine teknik bilgi vermeyeceğim. Zira geo-graphy. yer küre den başlar. Elbette öncelikle onun konumundan ve varsayılan oluşumundan.
Dolayısıyla muhakkak ki disiplinlerarası çalışmaları saymasak da, yerkürenin Samanyolu -Milkway- galaksisi icindeki konumu da bir cografi bilgidir. Ancak metod acısından ele alırsak her turlu konum belirleme, coğrafyanın arastırma alanına girecektır. Bu arada tweeterda türk cografya kurumu sayfasında ilk bırkac cumlenın bırının aıdat borcları olmasını, ve en taze guncellemelerın sadece acı kayıplarımızın olmasını, 2006dan kalan ıcraatların orada sayfa doldurmak ıcın durmasından hıcap duydum. O sebeple bir kez daha kendımı neden bir. Türk coğrafyacısı olarak hissetmediğimi anladım ne yazık ki. Bu denli rehavetli,hareketsiz,-bir aralar pek populer olan bır kelımeyle ıfade edeyım- statukocu ve arazisinden ve arastırmasından kopmus, yazınsız ve cevırılerden ve guncel gelısmelerden yoksun bır kuruma ait olmamak, dinamızm katmak adına cırpınarak can vermekten daha akil gelmekte. Velev ki,en idealist tutum cografya ögretmenlerınden geliyor ki onlar egitim bilimcilerdir aslında. 


Güneş sistemine geri dönelim, post modern bir yaklaşımla, astronominin astrolojiyle populerıte acısından kıyaslanabılmesı ancak masaustu fotograflarından ıbaret kalmısken, kı bunda astronomının bır hobı olamayacak kadar pahalı ve guc erısılebılır oldugu gercegını eklemek gerekır.


Ben güneş sistemindeki gezegenlerin astrolojiden ziyade mitolojiyle olan baglantısını vurgulamak istiyorum.Ki astroloji bu bağlantının üzerine kuruludur zaten aslında.
  
Bilinen Tanrıların tanrısı Zeustan önce evren Titanlar döneminde, Kronus tarafından yönetilmekteydi. Baş titan Saturnus (Kronus),  oglu Zeus (Jupiter) tarfından tahttan indirilmiştir.
Orjinal oniki titan şunlardır:

Okeanos: Okyanus dünyayı kuşattığı ileri sürülen ırmaktır /  Tethys: Deniz okyanusun karısıdır/    Hyperion: Güneş, ay ve şafağın babası Gözlem. /Theia: Görüntü  /   Koios: Akıl/   Phoebe: Zeka/   Kronus: Tarımsal bereket ve zaman/ Rhea: Cinsel bereket/ Mnemosyne: Hafıza  /   Themis:Adalet   Iapetos dunyayı omuzlarında tasıyan Atlas ve insanlığa ateşi armağan ederek kurtaran Prometheus'un  babasıdır./Krios/  
(Ayrıca Titanlar döneminde daha bilişsel kategorilerin yapılmış olması da dikkate değer. Belki yöneticisi Saturn olduğu icindir. Ama 12 sandalyelı aıle masası o zaman zeusun aılesınden de modern astrolojı sıstemınden de zıhınsel ısleyıse dayalı sankı.) 
Titanlar dönemi sona erince Jüpiter yani Zeus kendi ailesiyle evreni yönetmeye başlamıştır. Ancak ilginçtir ki, sayıca 12 ye eşit olan aile bireyleri modern astrolojide farklı şekilde dağılmıştır. mars, venüs,neptun...roma mitolojısınde yer buldugu gıbı modern astrolojıde de yer bulurken nedense hestia-vesta ya da hera hic yer alamamıs..oysa yer altı tanrısı hadesın ıntıkam ve kın duskunu ve gızemlı ıhtıraslı akrep burcunun yonetıcısı olması gayet anlasılır. elbette savas tanrısı marsın da etkısı ıle bırlıkte..


ZEUS (JUPITER), Tanrıların tanrısı, POSEIDON (NEPTUNUS),HADES, öteki adı PLUTON, Zeus' un erkek kardeşi. HESTIA (VESTA), Zeus' un kız kardeşi.HERA (IUNO), Zeus' un karısı. 
HEPHAISTOS (VULCANUS), Hera' nın oğlu, Zeus' un oğlu olduğu da söylenir.
Zeusun cocukları olarak, 
ARES (MARS), Zeus ile Hera' nın oğlu. ATHENA(MINERVA). 

APOLLON. APHRODITE (VENUS). HERMES (MERCURIUS). ARTEMIS (DIANA). 


Titanlar döneminin bitişi adına
 ZEUS ve KRONOS yani SATURN ve JUPİTER arasında bir kıyaslama...
Mitolojide tanrıların babası olarak bilinen Jüpiter neşe, bolluk, zevk, zenginlik veren bir güçtür. Astrolojide bu gezegen en büyük yardımcı, en fazla iyilik eden güç sayılır. Dokunduğu her şeye bolluk veren Jüpiter şans gezegenidir. Yıldız haritasında geçtiği evlere (o evlerle ilgili konularda) bolluk verir. Jüpiter'in doğum haritasındaki konumu kişinin zevke olan düşkünlüğünü belirtir.Jüpiter varlık, zenginlik, ve maddesel kazançları yönetir. Ayrıca görüş, iyimserlik, inanç, sadakat, adalet, güven ve akıl getirir. Jüpiter kafanın ve işlerin gelişmesini gösterir. Onun için  din, felsefe gibi konularla ticaret, ekonomi gibi konular Jüpiter'e bağlıdır.
Güneş sistemindeki tüm gezegenlerin toplamından (Güneş dışında, o bir yıldızdır) daha büyük olan Jüpiter'e bolluk gezegeni denir. Büyük bir resim çizerek sizin her konuda büyük düşünmenizi ister.
Bazen Jüpiter geçtiği evle ilgili konularda daha derin anlamlar arayarak felsefe yapmanıza sebep olur. Eğitimi, özellikle yüksek okul eğitimini destekler. Uzak yolculuklar da eğitim evinin bir parçasıdır ve Jüpiter haritanızda harekete geçtiği zaman çeşitli nedenlerle uzak yolculuklara çıkabilirsiniz.
Jüpiter, vücutta karaciğeri ve hipofiz bezini yönetir. Astrolojik olarak Yay burcunun yöneticisidir. Zodyak'taki turunu 12 senede tamamlar ve bir sene boyunca bulunduğu burca şans dağıtır.

Satürn'ün genel etkisi Jüpiter'in bolluk ve neşe etkisinin tersidir. Kısıtlamalara, hayal kırıklıklarına neden olan ve genellikle daha fazla sorumluluklar yükleyerek insanı disiplinli olmaya zorlayan soğuk bir gezegendir. Hayat bize çok şey öğretir. Satürn bir öğretmene benzer, verdiği dersler genellikle serttir ama bu dersler bizi başarıya götürür.
Satürn, düşünce, konsantrasyon, süreklilik, somut ödüller, sebat, hırs ve verimlilik gezegenidir. Bu görev duygusu ile dolu gezegen tedbirli olmayı, zorlukları, gecikmeleri, kısıtlamaları, kuralları, sorumluluk duygusunu, acıyı, korkuyu, inkarı, bir şeyi zor yoldan elde etmeyi, otoriteyi ve disiplini yönetir. Bu kadar olumsuz özelliklerine rağmen Satürn olmasaydı başladığımız hiçbir işi bitiremez, ilerleyemezdik. Geriye baktığımız zaman, karşımıza çıkmış olan en büyük zorlukların bize güç kazandırdığını, karakter yapımızı kuvvetlendirdiğini görürüz.Satürn kestirmeden gitmeyi sevmez. Özellikle kaçındığımız olaylarla yüz yüze getirir. Zor ve acı yoldan da olsa olayların üstesinden gelmemizi sağlar. Yıldız haritasında Satürn'ün dokunduğu yerlerde yavaşlama olur. Satürn bize olgunluk getirir, sabırlı ve fedakar olmayı öğretir.
Satürn vücutta cilt, kemikler ve safra kesesini yönetir. Astrolojide Satürn,  Oğlak burcunun yöneticisidir. Zodyak'taki turunu 29 yılda tamamlar ve her burçta iki buçuk sene kalır.

Yorumlar