turistdeno yolda

Projenin adı


‘Çalışan kadınlar’ fotoğraf e-sergisi

Projenin amaçları

Projenin hedefleri, uzun vadede çalışan kadınlar hakkında bir kaynak portal oluşturmaktır. Bu konuda ulusal ve uluslar arası pek çok akademik çalışma bulunmaktadır. Ancak konuya gerekli kitlesel dikkat ve ilginin sağlanabilmesi için daha basit ve erişilebilir kaynaklar gerekmektedir.

Çalışan kadın e fotoğraf sergisi projesi, çalışan kadınların yaşamlarından belgeler sağlamayı ve ‘görünmez’ kılınan kadınların varlığı ve yaşanan eşitsizliğin ciddiyeti hakkında toplumsal bir duyarlılık yaratmaktır. Salt zorlukları belgelemek değil, çekilen fotoğrafların sergilenmesi ile de, çalışan kadının var olduğuna dair bir farkındalık yaratmaktır. Projenin amacı, görsel belgeler kullanarak, bu konuda kitlesel kullanıma açık ve uzun süre erişilebilir bir kaynak oluşturmaktır.

Kadının cinsiyet rollerine dayalı olarak hizmet va bakım alanlarında seçilen iş alanlarında bu cinsiyet rollerin pekiştiği bilinmektedir. Cinsiyete dayalı istihdam oranlarına baktığımızda çalışan kadın sayısının, erkek sayısının çok altında olduğunu görürüz. İstihdam edilen kadınların da, idari ve yönetsel kademelere erişebilme ihtimali ise Türkiye’de %10 bile ulaşmamıştır. Bunun temel nedeni, ataerkil toplumda kadın işgücünün azımsanması ve ancak gerektiğinde değerlendirilen bir kaynak olarak görülmesidir. Bu çerçevede kadın çalışanların gerek eğitimleri gerekse iş ile ilgili gelişimlerinin sağlanması arka planlara itilmektedir. Kadınlar genellikle örgütsüz, düşük gelir ve prestije sahip işlere yönlendirilmektedir. Bu ikincil rolun yanısıra, sosyal hayatta da çalışan kadın, ona yüklenen diğer rol ve ödevlerin de sorumluluğunu taşımaktadır. Yapılan pek çok araştırma, gerek ekonomik, gerek sosyal açılardan , çalışan kadının yaşadığı eşitsizlikleri gözler önüne sermektedir.

Özetle, çalışma hayatında tutunabilmek, kadınlar için daha zordur. Türkiye’de çalışan kadınlar fotoğrafları e-sergisi projesi bu konuya dikkat çekmeyi ve bir duyarlılık oluşturmayı amaçlamaktadır.

Kaynak: Adak,N. (2007) ‘Kadınların ikilemi,aile ve iş yaşamı’ , Sosyoloji Dergisi Ülgen Oskay’a Armağan Özel Sayısı

Dökmen, Z. Y (2003) ‘Çalışma Durumları Farklı Üç Grup Kadında Ruh Sağlığı, Kontrol Odağı inancı ve Cinsiyet Rolü’ Türk Psikoloji Dergisi, 18 (51), 111 - 124

Fotoğrafların değerlendirilmesi

Proje kapsamında çekilecek fotoğraflar İstanbul, Eskişehir, Ankara gibi büyük şehirlerde farklı ilçelerde çekilecektir.

Çekilecek ‘çalışan kadınlar’ fotoğraflarının yaşanan durumu olduğu gibi yansıtması amaçlandığından, farklı iş kollarında ve farklı konumlarda çalışan kadınlar seçilecektir.

Fotoğrafların elenmesinde sanatsal değerlerinden çok, yaşanan durumu yansıtması kriter olarak alınacaktır. Salt bir fotoğraf teması değil, belgesel nitelik taşıması amaçlanan fotoğraflar bu çerçevede renkli olacaktır.

Projede belirtilen, ‘çalışan kadın’ kavramı, ev içi emeğini de içermektedir. Ancak ağırlıklı olarak istihdam edilmiş, profosyonel ekonomik yaşam içindeki kadınların fotoğrafları tercih edilecektir.



Projenin farklılıkları

Çalışan kadınlar konusunda daha önce de yapılmış fotoğraf sergileri bulunmaktadır. Bu projenin diğerlerinden en önemli farkı, geçici bir sergi olarak kalmayacak olmasıdır. Fotoğraf sergileri ne kadar etkili olsa da, erişilebilirliği kısa sürmektedir. İnternette sürekli yayınlanacak bir sergi, bu projeyi farklı kılmaktadır.

Çalışan kadınların ‘görünmez’ olması ,bu alanda benzer çalışmaların yapılmasına sebep olmusştur. Ancak pek çok fotoğraf çalışsması, çalışan kadın’ı da sanatsal bir tema olarak değerlendirmiş ve daha çarğıcı ve etkileyici özelliklerinden ötürü belgesel nitelikten uzak olan siyah-beyaz fotoğraf kullanımını seçerek, izleyicilerde gerçeklikten uzak duygular yaratmıştır. Bu projenin renkli fotoğraf projesi olması ve ana kriterin gerçekçilik ve doğallık olması da, bu konuda daha önce yapılmış çalışmalardan farklılığıdır.



Proje çıktıları

Projenin amacı, çalışan kadınların yaşadıkları koşullara dikkat çekmek ve duyarlılık oluşturmak olduğu için, en uygun sergi, uzun süreli e-sergiler olacaktır. Yayınlanacak fotoğrafların internette bulunması hem erişimi kolaylaştıracak hem de uzun süreli kılacaktır. Ayrıca bu konuda farkındalık yaratılmak istenen kitlenin proje çıktılarına erişimi bu yolla mümkün olacaktır.

Proje çıktıları olarak, İstanbul, Ankara, Eskişehir illerinde çekilen fotoğraflar ve yayınlanabilmesi için düzenlenen bir e- sergi portalı bulunacaktır. Ayrıca projenin amacı doğrultusunda fotoğraflar hakkında belgesel enformasyonlar sağlanacaktır.

Ayrıca projenin teslim tarihinde, Anadolu Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi çatışında bir fotoğraf sunumu yapılacaktır. Sunumun ardından yapılan yorumlar da, e – sergiye eklenecektir.



Kurallar

Proje esnasında çekilen fotoğraflar ve yapılan araştırma süresince temel insan hakları ihlal edilmeyecek, genel etik kurallara ve belgesel fotoğrafçılık etiğine aykırı davranılmayacaktır. Bu çerçevede kişilerin izinleri alınmadığı sürece, tanınmalarını sağlayacak görüntüler izinsiz kullanılmayacaktır.

Ayrıca fotoğraflarda, çekim esnasında yapılan ayarlardan sonra herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Yayınlanan fotoğrafların ise kullanımı, kaynak belirtilmek suretiyle serbest bırakılacak ve ilgili kişiler için bir fayda sağlanacaktır.



Proje Takvimi

31.5.2011 Eskişehir çekimleri-1
1.Haziran   Ankara  çekimleri 1
2 Haziran   Ankara çekimleri 2
3 Haziran   İstanbul çekimleri
4 Haziran   İstanbul çekimleri-2 gece
5 Haziran  Eskişehir çekimleri 2
6 Haziran sunumun ve portalın düzenlenmesi
7 Haziran Sunum
8 Haziran portalın açılması

Yorumlar