Zeus'un halt etmeleri-4, Pallas Athena, Kadın kahramanlar, Botticelli


PALLAS ATHENA (Botticelli,Sandro)


ZEUSUN HALT ETMELERI-4
Pallas-Athena hakkında anlatılan en dikkat çekici hikaye O’nun dünyaya geliş biçimidir.
Zeus Merkür gezegeninin koruyucusu olan ve "danışman” olarak bilinen güzel Metis’e aşık olur ve O’nu kandırarak beraber olmayı başarır. Gaia (yer) bu ilişkiden hamile kalan Metis için büyük oğlu Zeus’a şöyle der: Metis’in ilk doğacak çocuğu kız olacak ancak, Titanlar Metis’e yaşama hakkı tanırsa zaman içinde Zeus’un yerini alabilecek bir erkek evlat verebilecektir.Bunun üzerine babası Kronus (Satürn) gibi harekete geçen Zeus, Metis’i yutar. Bundan böyle Metis danışmanlığını sonsuza dek Zeus’un midesinden yapacaktır.Zeus bir gün Libya’daki Triton gölü kıyısında yürürken kuvvetli bir baş ağrısına yakalanır. Oğlu Hephaestus bu ağrıyı alışılmadık bir yöntemle durdurur, babasının başını açar ve içinden gri gözlü Pallas-Athena’nın çıkmasına sebep olur. Metis’in kızı tepeden tırnağa zırhlı ve nidalar atarak doğmuştur.
Babasının beyninden ortaya çıkan bir çocuk olarak Athena’yı zeka ile ilişkilendirmek doğaldır.
 Ama O’nun kökleri çok daha derinlere ve gerilere uzanmaktadır. Bu konuda bize ipucu veren ilk göstergelerden biri taşıdığı Gorgon Medusa figürlü kalkandır. Medusa başından kıvrım kıvrım yılanlar çıkan vahşi dişi bir iblistir. 
Söylenceye göre Medusa’yı Athena’nın yardımıyla öldüren Perseus zafer hatırası olarak kalkanı Athena’ya vermiştir.
Mitoloji yorumcuları Athena ile bu ürkütücü yılanların leydisi arasında bir benzerlik görmektedirler. Şöyle ki: Athena Libya’daki Triton gölünde ortaya çıkmıştır. Robert Graves Athena’nın Libyalı yılanlar Tanrıçası Neith’in Yunanlı bir yeniden doğuş versiyonu olduğunu düşünmektedir. En feminist Mitoloji Tarihçileri de bu görüşü desteklemeyi uygun bulmuşlardır.
Yılanlar gizli öğretilerde ve hayatı çevreleyen sırlarda, ölümde ve ölümsüzlükte (Akrep) önemli sembollerdir. Athena Yunalılar’ın Akıl Tanrıçası olarak anıldığı halde sadece zekadan kaynaklanan aklı temsil etmemektedir. Tanrıçalara özgü, içgüdüsel, feminen sağduyunun sembolü de Athena'dır. O’nun kutsal kuşu Baykuş da bunu sembolize etmektedir. Baykuş her zaman aklı ve sağduyuyu temsil eden bir sembol olarak bilinir. 
Athena söylencesiden de anlıyoruz ki burada söz konusu olan akıl, sadece saf zekadan ziyade içselleşmiş bir bilgi ve anlayıştan oluşmaktadır. Yunanlılar Athena’yı tanımlarken Entellektüel Akıl Tanrıçası tanımını yapmaktadırlar, ancak bu yaklaşım Athena’yı tanımlamaktan ziyade, Yunanlılar’ın entellektüelliği yüceltmek istemesinden kaynaklanmaktadır.Athena’nın bilgisi sadece beyinsel fonksiyonlara bağlı değildi. Pratik kullanıma yönelik faydalı bilgilerdi. 
Mesela söylenceye göre Poseidon ile Athena ilah olabilmeyi hak etmek için bir yarışmaya katılırlar. İnsanlık için en faydalı şeyi yaratan birinci olacaktır. Poseidon atı, Athena ise zeytin ağacını yaratır. Yarışmayı kazanan Athena olur. Bu gün bile Athena’nın adı Yunanistan’ın başkenti olarak yaşamaya devam etmektedir. Dokumacılığı, yemek pişirmeyi, çömlekçiliği, matematiği, atlı arabayı, “ Büyük Ayı” yı ve gemi yapımını icad eden, bütün faydalı sanat dallarının Tanrıçası Athena olarak kabul edilir.
1599 Yılında yapılan bir resmin yorumu günümüz feminist literatüründe bile Athena-Pallas’ı ataerkil yapının sembolü olarak yorumlamaktadır. Gökyüzünde de Pallas, dört büyük asteroid içinde Zeus’a (Jüpiter) en çok yaklaşabilendir. Bir anlamda Jüpiter’in gölgesinde kalmaktadır. Athena hukukun ve adaletin koruyucularındandır*

PALLAS ATHENA kavramı hakkında:

Jan Dark, Zeyna, Wonder Women gibi figürler ve Sigourney Weaver’in beyazperdede canlandırdığı karakterler, Pallas Athena simgesinin görünüşleridir. O hem savaşçı kadını hem de huzuru vurgular. Kuvvet ve akıllığı temsil eder. Pallas Athena ile cesaret ve iç kuvvetimizi buluruz ve böylece yaşam mücadelelerinden kurtulacağımızı biliriz. Doğum haritamızda Asteroid Pallas'ın konumu yeteneklerimiz, kendimize olan güvenimiz, kriz zamanlarındaki yaratıcılığımız ve becerikliliğimiz, ayrıca fiziksel çalışma düzeyimiz hakkında bilgiler verir.
Politika ve ülke yönetimlerine bakışımızı Pallas belirler. Kadının siyasal alandaki başarısını ve yeteneklerini ya da politikadan uzaklığını gösterir. Eğer kuvvetli bir Pallas'a sahip değilsen, seçim günü oy kullanmak senin için çok da önemli olmayabilir. Pallas ayrıca kadın hakları savunucusudur ve feminizmi destekler. Spor dallarındaki yetenekler de Pallas'ın alanıdır. Profesyonel atletler Nancy Kerrigan ve Anna Kournikova doğum haritalarında güçlü bir asteroid pallas etkilerine sahip sporculara en iyi örnektir. Pallas Athena ilham veren bir sporcu olarak güveni kazanır ve rakiplerine karşı saygı duyar.O, aynı zamanda el sanatlarının tanrıçasıdır. El sanatları sabır, zeka ve yetenek gerektirir. Astroloji haritasındaki güçlü Pallas konumları kadınlara bu yetenekleri kazandırır.
Yaratıcı ve faydalı savaşçı kadın, bir yolculukta harika bir arkadaştır. En az kaynak ve malzemeyle en çok faydayı üretmek için esrarengiz bir yeteneği vardır. Pallas Athena sağ kalan kişidir ve kendimiz için savaşçı ruhu bulmakta ondan faydalanabiliriz.**
Pallas Athena, tüm bu güçlü vasıflar ve adalet duygusuyla modern sanatlarda femme fatale seklinde resmedilmekle birlikte, güclu ve feminist adil bir savaşcı, günümüz sisteminde ancak ve ancak erkek düşmanı ve duygusuz -annelik ve sefkat yetilerinden uzak- bir cellat olarak gösterilebilmektedir. Zira feminist ve güçlü bir kadın kahraman gerçek hayatta var olsaydı işi Superman ya da Spidermanin isinden daha zor olurdu ve sistem karşıtı olmak durumda kalırdı. Zira kadın kahraman olmak, Batman olup sadece bir kenti korumaktan daha güç olacaktır. Ya da yine sistem düsmanı olan, Robin Hood'dan bile zor olacaktir. Çunku bu ekonomık esıtsızlık oylesine derin ki, ekonomik bir meta olmayı da içermektedir. Haliyle Pallas Athena kavramı bir fantazya ürünü olmaktan öte çizilmemektedir. En kadın kahraman Cat woman bile dişiliğini bir araç olarak kullanmakta veya Shela, abisi He-man'ın korumasına ihtiyac duymaktadır.Yanı aslında , bu sekılde gosterılmektedır sadece...Pallas Athena, feminizm düşüncesinin, insan hakları bildirgesinden ve eşitliğin kanunlara geçisinden, kadınları 'koruyan' derneklerin varlığından yüzlerce hatta binlerce yıl öncesinde de vardı.
pallas athena astreoid
Bu asteroid ayrıca, bir kadının, babasıyla olan ilişkisini yönetir. Babandan gördüklerin ve öğrendiklerin nelerdi? O seni bir akıl hocası olarak nasıl etkiledi? Baba-kız ilişkisi aynı zamanda bir kadının erişkinliğinde erkekler hakkındaki düşüncelerinin temelini de oluşturur. Babanın biricik küçük kızı mıydın? Pallas asteroidi, senin erkeklerle olan ilişkiyi nasıl yorumladığını ve genelde onlara nasıl davrandığını da gösterir. Erkeklere güvenir ? Oynar? Korkar? Sever? Kaçınır? Sıkıca bağlanır veya nefret mi eder kadınlar...Bu farklı duygusal tutumları Pallas yönlendirir.
İnsan duygularını yöneten gezegenler olduğundan öte, belirli konulardaki tutumları ve eğilimlerin de gezegenler etkiliyor olabilir.
Kaynak:
*Meltem Ersoy'dan alıntı.
**Astro-zoom Ihlamur'un cevırısınden alıntı

Yorumlar