Eskişehir'de deprem

Eskişehir Merkez ilçede 3.5 ölçeğinde deprem oldu.

Tarih (TS)
Enlem
Boylam
Derinlik
Rms
Tip
Büyüklük


10/05/2013 23:16:4839.817330.51856.920.34000Ml3.5

http://www.deprem.gov.tr/sarbis/Shared/Default.aspx
Minor earhquake de bilgi henuz yer almadı.

 Kandilli, Deprem.gov.tr den daha geç de olsa kısa sürede haber verdi. Kandilli'ye göre Odunpazarı olarak tespit edilen depremin şiddeti hissedilir düzeydeydi.

ESKİŞEHİR'DE DEPREM

Eskişehir'de bilinen en ciddi deprem, 1956 'da 6.4 şiddetinde gerçekleşen Çukurhisar depremidir.
 Buna karşın gerek GPS ölçümleri ve gerekse morfolojik özellikleri açısından aktif olduğu bilinen Eskişehir fay zonu içinde yer alan İnönü-Dodurga segmentinde, kayıtlarda önemli bir depreme rastlanmamıştır.


Sağ yönlü doğrultu atım bileşenli oblik bir fay olan İnönü-Dodurga segmenti yaklaşık BKB-DGD ve D-B doğrultusunda uzanmaktadır. Morfolojik yapısı keskin bir çizgisellik gösterir. Bu segment, güneyindeki KB-GD doğrultulu sağ yönlü doğrultu atımlı fayların inönü havzasında son bulmalarına neden olur.Eskişehir fay zonu, en kuzeybatıda İnegöl İlçesi batısı ile güneydoğuda Sultanhan arasında uzanan 430km uzunluğunda, 15-25 km genişliğinde, batı yarısı BKB-, doğu yarısı ise KBgidişli,
önemli sağ yanal doğrultu atım bileşeni olan, verev atımlı normal bir fay zonudur.




İNÖNÜ-DODURGA ARASINDA ESKİŞEHİR FAY ZONU

Genel olarak BKB-DGD doğrultusunda uzanan Eskişehir fay zonunun doğrultusu, İnönü-Dodurga arasında D-B ile BKB-DGD arasında değişmektedir. Araştırma alanı içerisinde Dodurga kuzeyi ile Oklubalı köyü arasında uzanan,İnönü havzasını güneyden sınırlayan ve yaklaşık 33 km uzunluğundaki bölüm İnönü-Dodurga
segmenti olarak ayırt edilmiştir. fayın İnönü havzası güneyinde yaklaşık D-B doğrultusunda,
Kandilli ve batısında ise yaklaşık BKB-DGD doğrultusunda uzandığını göstermektedir.

Eskişehir fay zonu, İnönü-Dodurga arasında fay düzlemlerinde 52° ve 44° KD'ya dalımlı fay
çizikleri sunmaktadır. BKB gidişli olan bu fay boyunca gelişen güncel genişleme yönü KKD-GGB'dır.
İnönü havzası güneyinde, KB-GD doğrultusunda kabaca birbirine paralel uzanan sağ yanal
atımlı fayların kuzey uçları İnönü-Dodurga segmenti tarafından kesilmektedir.

Doğrultu atımlı fayların İnönü-Dodurga fayı tarafından kesilmeleri, İnönü-Dodurga fayının bu
faylardan daha genç olduğunu ortaya koymaktadır.İnönü'nün batı  ve doğusunda fayların kesiştiği noktalarda muhtemelen fay aktivitesine bağlı oluşmuş sıcak su kaynakları vardır. Kaynakların

İnönü-Dodurga segmentinde, değişik eğim açılarındaki fay düzlemleri  ve ana fay düzlemi gerisinde ve asılı vadilerde basamaklanma görülmektedir. Aktif normal fay yüzeylerinde yaygın olarak görülen bu morfolojik yapılar İnönü-Dodurga fay sarplığının oluşması için fayın birden fazla hareket ettiğinin göstergeleridir.

İnönü-Dodurga segmentinde gözlenen genç topografya, ana fay düzlemi gerisinde , Eskişehir fay zonu üzerindeki deformasyon hızının düşük olması büyük depremlerin tekrarlanma aralıklarının geniş olmasına neden olabilir. Eskişehir fay zonu birbirini takip eden segmentlerden oluşmuştur. Eskişehir fay zonunu oluşturan bu segmentler farklı zamanlarda aktivite gösterebilirler.

Tekrarlanma aralıklarının geniş olması ve 6.4 şiddetli Çukurhisar depremi örneğini gözönünde bulundurarak, İnönü-Dodurga segmentinin de deprem üretme potansiyeline sahip
olduğu söylenebilir.



DENİZLİ DEPREMLER
10 Mayıs 2013 23:16 da tespit edilen Eskişehir Merkez ilçe depreminin öncesinde Denizli bölgesinde şiddeti düşük ancak yoğun depremsel hareketliliğin varlığı göze çarpıyor.
http://www.mta.gov.tr/v2.0/default.php?id=yeni_diri_fay_haritalari-goruntule
Son bir ay içinde 26-30. paraleller arasında derinliği -20 metre düzeyinde depremsel hareketlilik sözkonusu. Türkiye'de bu depremsel hareketlilik normal değerlendirilmektedir. Ancak özellikle Denizli civarındaki 1. derece deprem fay hattının hareketliliğinin ardından gelen Eskişehir depremi dikkat çekici.


Teşekkürler: 
mta
kandilli rasathanesi
Eskişehir Fay Zonunun İnönü-Dodurga Çevresinde Neotektonik Aktivitesi
Fatma Tokay ve Erhan Altunel. MTADergisi.2005-130-S.1