Bahar sızdı içine

Aralık-Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs...
Bahar kışı takip eder "aslında" . Biri bahar, biri kış olsun bu iki asıl'ın.
İstanbul'dan Ankara'ya giden YHT hattında, tek durak Eskişehir. (Bazı seferleri pek çok istasyonda dursa da, her seferin durduğu tek asıl durak bu şehirdir.)
Üç kentte de, kışın üç ayında da, bahar öyle sızdı ki vagon aralarına.. Sanki bir meczup, kocaman bir papatya buketi bırakmış. Hatta ellerindeki çiçekleri döke saça, ayaklarındaki tomurcukları sürüye sürüye yürümüş vagon aralarında. Eskiden vagon araları körüklü, dönemeçli küçük müstakil kabinlerdi trenlerdi. Bahar sanki bu kabinlerin arasına sıkışmış  bu sene. YHT'de bu kabinciklerden yok ama trenlerin ruhundan olsa gerek, baharın sızıp, yuva yapacağı oyuklar kalmış sanırım.


Aslında, bahar kışı takip eder. 
Ama bu sene bildiğiniz; bahar sızdı içine. 
Bir coğrafi terim olan sızma: Yağmurun ve eriyen kar sularının  geçirimli  ve az geçirimli toprak dokularından ya da kayaçlardaki çatlak yapılarından süzülerek su döngüsüne katılmasıdır. İnfiltrasyon, ziraat, tarım, bahçecilik,çevre, peyzaj gibi uzmanlık alanlarında da kullanılan bir terimdir. 
İnfiltrasyon, yağmur veya sulama sularının toprak profili boyunca yer çekiminin etkisi ile yüzeyden aşağıya doğru inmesidir. Her toprağın sızma kabiliyeti farklıdır. Topraktaki boşlukların olması infiltrasyon hızı ve süresini arttırır. 

Su alma hızı zamanla azalmakta ve sonuçta sabit bir değere ulaşmaktadır. Sabit olan bu değere toprağın gerçek su alma hızı denir.
hafif bünyeli topraklarda yüksek,
ağır bünyeli topraklarda düşük,
kümeli yapıya sahip topraklarda yüksek,
taneli yapıya sahip topraklarda düşük,
kuru topraklarda yüksek,
nemli topraklarda düşük,
işlenmiş topraklarda yüksek,
işlenmemiş topraklarda ve sıkışmış topraklarda düşük,
toprak yüzeyindeki su yüksekliği fazla olduğunda yüksek,
az olduğunda düşük, 
kireçli topraklarda yüksek,
sodyumlu topraklarda düşüktür.

Konya'nın Selçuklu İlçesine bağlı Sızma Köyü'ne adını veren Sızma Höyük, M.Ö. 2000 yılından kalma Eskiçağ'da kullanılan adıyla Zizima; Lykonia, Frigya ve Psidia arasında yer alması nedeniyle Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda popüler bir yerleşim olmuştur. Zeus, Ares, Helios, Angdistis Epekoos, adakları ve Roma Dönemi'nden kalan Kurşunlu Külliyesi ile Nevine Kalesi bulunur.  



 Sızma; üretim yöntemi bakımından göre 4 ana sınıfa ayrılan, bir natürel yağ olan zeytinyağının , en hafif ve değerli türüdür.

 Bunun ilk nedeni, yağın içindeki vitaminler, tokoferoller, fenoller gibi sağlık ve lezzet açısından önem arzeden maddeleri kaybetmeden tüketilmesini mümkün kılmasıdır.  En fazla %0,8 oleik asit içerir. Hafif meyvemsi, lezzetli bir tadı ve hoş bir kokusu vardır.

Sızma-han, Ayvalık'ta, güzel şirin bir butik oteldir. 
1908 yılında  Osmanlı döneminde zeytinyağı fabrikası olarak hizmete açılmış ve 100 yıl sonra restore edilerek tarihi dokuyu yansıtan bir otel olarak işletilmektedir.  

Sızma, bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan bir hacker faaliyeti ve bir bilişim suçunun da adıdır. Ağdaki bilgisayara sızma, IP adresiden PC'ye sızma gibi çeşitli türleri bulunur. Buradaki temel mantık,  ağ bağlantıları- internet ağı bilgileri yoluyla cihaza komut verebilmeyi başarmaktır. Bilişim suçlarına giren ve IP adresi ile tespit edilen sızmanın, 4 ay ile 5 yıl arasında cezası bulunmaktadır. 

Sızma, stratejik unsurlar içeren, uzun-kısa süreli- multiplayer/ bir oyun kategorisidir. 
Sızma kelimesinin argoda " süzme" yerine kullanıldığı da görülür. Ama genel kabul edilir bir kullanım değildir. Zira süzme, süzülmüş olandır. Aklı, zekayı ve faydalı unsurları süzdürüp gelmiştir ahalinin yanına. Sızma ise, inceden içeri sızmış, engellendiği halde içeriye dahil olmayı başarmıştır. Olumsuz bir anlam varsa en fazla sinsilik içerir. Ama şapşiriklik içermez.




Yorumlar