Japanese - Turkish kitchen
Türk- Japon mutfağı arasındaki ince benzerlikler
Japon arkadaşlarımıza Türk içeceklerini taddırmışlar. Şalgam, boza, şıra gibi... Bunlar hakikaten "özel" içecekler tabi. Hepsini birden severek içen bir vatandaşımızı bile zor buluruz. En son ne zaman şıra içtin sorusuna 1 yıldan kısa bir süre olarak yanıt verebilen vatandaşımızı zor buluyoruz. Şalgam içene boza da içiriyorsak, o vatandaşı zaten gastroentrolojiden çıkaramıyoruz.
Empatik düşününce acıdım arkadaşlara.
Ama Japon mutfağı da sütten çıkma ak kaşık sayılmaz. Bir İtalyan, bir İspanyol, bir Norveç bile değil! Yine de önyargılarımızla hareket etmeyelim, biraz yakından tanıyalım. İlle bildiğimiz tadlardan yolumuzu bulacaksak, bu sefer öyle olsun. Daha sonraki adımlarda bildiğimiz tadlara benzediği için değil, bilmediğimiz tadları keşfetmek için tadarız.
Gyoza sebzeli bir mantıya benzer.
Yakitori tatlı bir sosla pişirilmiş tavuk şiş.
Gohan, yağsız pirinç pilavıdır ve genelde soslanarak yenir.
Ramen, çin mutfağından Japon mutfağına sızan etli erişte ya da erişteli çorba. Seçenekleri çok tabi.
Udon yassı ve biraz daha beyaz bir makarnadır. Türk damak tadına göre daha az yağlı pişirilir ve önemli olan yine ne ile yediğinizdir. Çiğ yumurta ve taze soğanla ya da başka şeylerle..
Okonomiyaki pizza görünümlü kapuska gibi ama kıymalı olabileceği gibi deniz mahsüllerinden de yapılabiliyor. Malzemeleri ayrı gelip masada kendiniz hazırlıyorsunuz. Ekmek üzerine kapuskayı ve kuşbaşı kavurmayı koymak gibi mesela.
Wasabi, bizim o saçma turşu biberle aynı mantıkta acı bişeydir, turptan yapılır yeşil macun gibi görünmesi korkutmasın derdim ama korkutsun, acı çünkü.
Gari de lahana turşuna benzeyen bir turşu zaten. Bekletildiği sirke tatlı olduğu için bizimkilere nazaran biraz daha tatlı bir turşu.
Sushi aslında bir pirinç yemeğidir. Ne ile yiyeceğinize siz karar verirsiniz ama seçeneklerde çoğunlukla çiğ balık ve deniz ürünleri ile yosun gibi alternatifler bulunur. Bu biraz yanıltıcı oluyor tabi. Temel olarak çiğ balık ve yosun olan yemekler chirashi,onigiri, sashimidir. Bunlar da sushi türünün alt kategorileridir. Tatlı çeşitlerinin şerbetli, sütlü, hamurlu, pastalar , meyveliler gibi kategorize edildiğini düşünün.Bunların kendi içlerinde bir çok çeşitleri vardır. Böyle bişey işte. Ya da "kebap" deyinde bizde beslemeyle başlayan ayrı bir menü geliyor ya.. onun gibi...
Kaynak olarak:
http://www.minikjaponya.com/icerik/mutfak/mutfak_genel.html
http://yemek.com/sushi-cesitleri/#.VuvflxKLRn4
http://www.geziseli.com/yeni-baslayanlar-icin-sushi-rehberi/
https://www.turkcebilgi.org/tatil-yoreleri/japonya/tokyo-25315_5.html
http://www.tr.emb-japan.go.jp/T_07/Kultur/Japon_Mutfagi/Japon_Mutfagi.htm
Japon arkadaşlarımıza Türk içeceklerini taddırmışlar. Şalgam, boza, şıra gibi... Bunlar hakikaten "özel" içecekler tabi. Hepsini birden severek içen bir vatandaşımızı bile zor buluruz. En son ne zaman şıra içtin sorusuna 1 yıldan kısa bir süre olarak yanıt verebilen vatandaşımızı zor buluyoruz. Şalgam içene boza da içiriyorsak, o vatandaşı zaten gastroentrolojiden çıkaramıyoruz.
Empatik düşününce acıdım arkadaşlara.
Ama Japon mutfağı da sütten çıkma ak kaşık sayılmaz. Bir İtalyan, bir İspanyol, bir Norveç bile değil! Yine de önyargılarımızla hareket etmeyelim, biraz yakından tanıyalım. İlle bildiğimiz tadlardan yolumuzu bulacaksak, bu sefer öyle olsun. Daha sonraki adımlarda bildiğimiz tadlara benzediği için değil, bilmediğimiz tadları keşfetmek için tadarız.
Gyoza sebzeli bir mantıya benzer.
Yakitori tatlı bir sosla pişirilmiş tavuk şiş.
Gohan, yağsız pirinç pilavıdır ve genelde soslanarak yenir.
Ramen, çin mutfağından Japon mutfağına sızan etli erişte ya da erişteli çorba. Seçenekleri çok tabi.
Udon yassı ve biraz daha beyaz bir makarnadır. Türk damak tadına göre daha az yağlı pişirilir ve önemli olan yine ne ile yediğinizdir. Çiğ yumurta ve taze soğanla ya da başka şeylerle..
Okonomiyaki pizza görünümlü kapuska gibi ama kıymalı olabileceği gibi deniz mahsüllerinden de yapılabiliyor. Malzemeleri ayrı gelip masada kendiniz hazırlıyorsunuz. Ekmek üzerine kapuskayı ve kuşbaşı kavurmayı koymak gibi mesela.
Wasabi, bizim o saçma turşu biberle aynı mantıkta acı bişeydir, turptan yapılır yeşil macun gibi görünmesi korkutmasın derdim ama korkutsun, acı çünkü.
Gari de lahana turşuna benzeyen bir turşu zaten. Bekletildiği sirke tatlı olduğu için bizimkilere nazaran biraz daha tatlı bir turşu.
Sushi aslında bir pirinç yemeğidir. Ne ile yiyeceğinize siz karar verirsiniz ama seçeneklerde çoğunlukla çiğ balık ve deniz ürünleri ile yosun gibi alternatifler bulunur. Bu biraz yanıltıcı oluyor tabi. Temel olarak çiğ balık ve yosun olan yemekler chirashi,onigiri, sashimidir. Bunlar da sushi türünün alt kategorileridir. Tatlı çeşitlerinin şerbetli, sütlü, hamurlu, pastalar , meyveliler gibi kategorize edildiğini düşünün.Bunların kendi içlerinde bir çok çeşitleri vardır. Böyle bişey işte. Ya da "kebap" deyinde bizde beslemeyle başlayan ayrı bir menü geliyor ya.. onun gibi...
Kaynak olarak:
http://www.minikjaponya.com/icerik/mutfak/mutfak_genel.html
http://yemek.com/sushi-cesitleri/#.VuvflxKLRn4
http://www.geziseli.com/yeni-baslayanlar-icin-sushi-rehberi/
https://www.turkcebilgi.org/tatil-yoreleri/japonya/tokyo-25315_5.html
http://www.tr.emb-japan.go.jp/T_07/Kultur/Japon_Mutfagi/Japon_Mutfagi.htm
Yorumlar