Dante nin dantelasi

Beyaz dis'i bilirsiniz. Beyaz is'i bilir misiniz? Anadolu el sanatlarindan.Bir nakis turudur. Karyola kenarligi ve yastik~yorgan kilifi olarak kullanilir. Daha cok yatak kenarligi... Simdiki bazalar ortu gerektirmiyor. Ya deri kaplama ya kumas. Zaten artik somya ya da karyola yok ki etrafi ortulsun. Somyalar da fakir ama sirindiler. Basliksiz ..yazi gibi. Eksik. Ama bir dosek yuvada. Yerden yuksek vuslata.
Bu beyaz is..ve benzeri yastik kilifi dantelali nakislar ve beyaz sabun kokulu lavanta kesesi ile saklanmis nevrezim takimlari, kimi zaman bembeyaz carsaflar... ne ister biliyor musunuz?
Hayir onu demiyorum. Icinde yatmayi ister elbet. Ama ici' olusasiya,  yorgani nevresime takmak ister.. o 4 koseyi diger 4 koseye denk getirmek ister. Ve icinde fikir fikir oynamamali. Ayakucu sarkip uyurken yuzune incecik carsaf gibi gelmemeli. Iplikle dikmeden,yorgan nevresime cuk oturmali...
Bu ne demek biliyor musunuz peki?
Bu herseyin bedeli oldugunu hatirlatan beyaz carsaf huzuru... bu insani nevresimin kenarlarins hapsetmesi demek. Cunku her 1yorganin her bir nevresimin ucunu bilmen gerek...
1tosun degil 1 torunken nevresim yerlestirmeyi ogrenmeden once, ki hala bilemem... ne sacma gelirdi bana da.. Al iste sok o kenar oraya, itekle..icine girdi... oyle degil.. sana hazirlanan o ozen o huzur duygusunu o bekaayi veren dosek oyle olmuyor. Bir el gelir yeniden yapardi.. "bu kose buraya, dugmeli taraf asagi, on taraf yukari"
Bos laflar mi?origami gibi yorgan yerlestirmek de bir sanattir demiyorum. Mide bulandirici sekilde, korelmis gibi gosteren insani, aptal gibi gosteren. Belki aptal 1 konformizm icinde omrunu curuten bu isler, bu incecik isler...
Bu kurallar icinde bogulan dimaglar.. aptallasmanin ve korlesmenin bedelini o huzurla oduyordular.
Kanepede ve battaniyeyle yatmayarak. O yuzden bu eve catkapi gelemezsin.o yuzden hep rahatsizlik vermis gibi hissedersin. O kurallar olmadan yasayamayan insanlarin kurallarinin sana sunduklari, onlarin hurriyetlerinden calarak onlarin ruhunu curuten bu huzur luksunun bedelini misafirlik tedirginligiyle odersin.
O yataklarda insan misafirdir. Sahip ise sadece kurallardir artik...
Beyaz isi cok severim. Utusuz "kendini gostermez" sanki gorunmez mi olur?ama koseleri yerlesmezse,altinda bembeyaz bir carsaf olmazsa bembeyaz kiliflar... onca emek sandiktan kuser.. layigi kayiga biner gider. Lakin o nakis kurallarla,bu gunler icin islenmis,o is onceden bicilmis gelecekler icin  duzulmus...hasili dogasinda var kurallara bogulmak..
Isyan olsun diye gonlune gore taksan da nevresimi, artik duzeltecek el yine senin. Bu koseleri bu koseligi ogrenen sensin...
Kendini kilitleyen bir kapinin ardina.. ama temiz ama beyaz ama guzel doseklerde mesk eden sensin.
Akip giderken insan dimaginin hurriyeti yeni yikanmis bardaklarin kenarlarindan, kurulama bezlerinin kenarlarini diken ellerin odedigi bedeller salonda kestane, ayakta cetik, corbada etsuyu, pencerede kontrol edilmis vapurlar ve hava durumu...yattigin yerleri dosek diyerek gecme, tani. Bu istiklal marsi benzetmesine yakismayacak konformist bir romans.. o yuzden, nakislarin ipligi  kurallardir ki elini ayagini baglar yuregine..


Yorumlar